Риболов на сом риби и такъми

И най-добрата стръв за риболов на сом може да не ни донесе никакъв късмет при положение че важни детайли от нея не отговарят на определени условия. Не трябва например вирбела, прикачен към нея, за да осигурява безпроблемно водене, да се изправи като кламер след мощния удар от атаката на тази риба. Освен това само здрав вирбел успява да удържи силните натоварвания при замятане и тласъци при игра. Има специално конструирани за тази цел приспособления, при тях натоварването се разпределя абсолютно равномерно и са направени от здрава стомана със здрави връзки. Винаги трябва да се внимава при подбора на вирбела, за да ни гарантира нужната здравина при замятане, водене и вадене.

Вторият важен детайл естествено са куките. Тройката и единицата не само на пръв поглед да изглеждат страшни, но и действително да са. В магазините за риболовни принадлежности се предлага широка гама от куки от двата вида и трябва със сигурност да се знае, че качествените от тях никак не са евтини. MUSTAD и GAMAKATSU са лидери в тази област и произведените от тях продукти се отличават с не само дебел, но и много здрав материал и безкомпромисно заточване.

Независимо от всичко е добре сами вкъщи да си направим тест и да преценим кое става и кое – не.

Главите на силиконовите примамки, с прикачена към тях единична кука е следващият важен детайл, на който трябва да се обърне специално внимание. Предлаганите по магазините такива с тегло над 50 грама обикновено са със слаби за целта куки, което предполага или добра обработката им или изработка в домашни условия. Някои фирми предлагат в каталозите си големи оловни глави с мощни куки за морски риболов със силиконови примамки, които стават за целта.

За да се гарантира кълване на сом освен атрактивна примамката трябва да изглежда абсолютно натурална. Силните рецептори, разположени в предната част на главата на сома, намират металните поводи много подозрителни и с недоверие или ги подминават, или само преследват. Дебела кевларена нишка, както се справя с този недостатък на стоманата, така и е достатъчно здрава, за да удържи колосалното триене при натоварване. С диаметър от 0,60 до 1 мм и дължина около метър парче от този материал може да бъде свързващ както самата примамка към основната линия, така и връзките между куките .Както се вижда риболовът на сом с изкуствени примамки е свързан с доста особености, липсата на които е гаранция за провал. И най-малкия детайл е от значение и предварителната селекция и тестове е много важна. Ако все пак наистина ентусиазмът е повече от достатъчен – успех! риби  и такъми

Публикувано в Риболов с етикети , , , , . Постоянна връзка.