Как да ловим с фидер на река

Риболовът с фидер е много успешен и популярен в наши дни. На фидер имате свободата да ловите навсякъде – както в язовири, така и в реки. В тази статия няма да разглеждаме такъмите при фидеровия риболов, а тактиките и подходите при риболов с фидер на реки с по–малки размери. Проблемът при този вид риболов е рибата, която в реки с такъв размер е изключително мнителна. За това в такава ситуация е по–добре да сменяме местата през интервали от време ако не кълве, от колкото да се закотвим на едно място без успех с часове наред. След някоя и друга изваден риба другите ще се усетят и ще се изнесат. За това в този момент е добре да намерим ново място.
Подобно на спининг риболова и тук е добре да поддържаме динамиката и да сменяме местата. Не очаквайте захранката да свърши цялата работа. И като стана дума, захранката е по-добре да бъде по-рехава. По този начин течението ще я разнася и ще се образува пътека, която да откара накрая рибите до стръвта ви. Ако след няколко замятания нямате успех е време да смените мястото.
Но от друга страна не трябва да замятате към нищото. Ловете на местата, към които биха се задържали рибите. Това са дървета, вирове, бързеи и т.н., като мястото за ловене зависи от рибата, която искаме да уловим. Всеки вид риба си има любими места, където се задържа най-дълго.
Колкото до стръвта и примамките, най-вървежни си остават червеите. Белите червеи биха се харесали на всяка една речна риба. Слагайте по един–два на кукичката, а ако търсите по-едри риби може и повече. Освен на бели, може да си пробвате късмета и на земни, а също така и на торни червеи. Освен това, царевицата също не отстъпва и може да бъде доста успешна примамка. Пробвайте със сладка, млечна, а ако няма резултат може също и с варено жито. Друга стръв, която можете да си набавите от брега на самата река са скакалци и други насекоми.
Ако ще търсите мряна е препоръчително да заложите на насекомите, тъй като тя ги предпочита и е свикнала с тях. Нека забележим и такъмите, с които ще ловим. Прът фидер с дължина над 3 метра е добра база. Лека и удобна макара с навито влакно до 0,20. Хранилките е добре да бъдат по–широки, за да излиза по-лесно захранката. Поводът е над 50 см., а куката според търсената риба. Останалите такъми се слагат в сак или раница, за да са ви лесни при смяната на мястото.
Нещо много важно, според риболовните експерти на www.RibolovenAtlas.com е да държите пръта в ръка, като линията е максимално опъната и под ъгъл, за да усетите когато ви удари. Разбира се, ако не ви се държи може да използвате и стойка за въдицата. Но въпреки всичко не забравяйте – динамичността е ключова при този вид риболов.

Публикувано в Риболов. Постоянна връзка.